Wat is de definitie van het begrip ziektelast? Welke rechtvaardigheidsopvattingen liggen daar aan ten grondslag? En hoe kan een ziektelastgetal bepaald worden?
Met de publicatie van het rapport ‘Ziektelast in de praktijk – de theorie en praktijk van het berekenen van ziektelast’ laat het Zorginstituut gedetailleerd zien hoe een ziektelastgetal tot stand komt én hoe het gebruikt kan worden bij de beoordeling van zorg bij toelating tot het basispakket.
Het begrip ziektelast beschrijft hoe goed of slecht de gezondheid van een patiënt is in vergelijking tot die van patiënten met een andere aandoening of gezonde mensen. Hoe ernstiger de aandoening is, hoe hoger de ziektelast.
Ernst van een aandoening
Om deel uit te kunnen maken van het basispakket moet een bepaalde zorgvorm of behandeling in ieder geval effectief zijn – dat wil zeggen werkzaam zijn bij de behandeling van een aandoening. Maar er zijn ook een aantal andere criteria relevant, zoals de noodzakelijkheid van een interventie en de mate waarin een behandeling kosteneffectief is. Bij deze criteria speelt de ernst van de aandoening – ziektelast – een belangrijke rol.
Lees hier het volledige artikel.