Onlangs heeft het ministerie van Volksgezondheid een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de stand van zaken rondom de overheveling van specialistische geneesmiddelen. Sinds 2012 worden bepaalde biologicals, een nieuwe generatie reumageneesmiddelen die via biotechnologische weg gemaakt worden, alleen nog door ziekenhuisapotheken verstrekt aan mensen met reuma. De politieke gedachte hierachter is dat de kosten van deze dure geneesmiddelen dalen door meer gecentraliseerde inkoop.
De zorg voor mensen met reuma mocht niet lijden onder deze zogeheten overheveling, zo zegde minister Schippers van Volksgezondheid toentertijd toe. De afspraak is dat (wisselen naar) een ander middel alleen om medische redenen mag worden voorgeschreven.
Effect overheveling is onderzocht
De stichting Eerlijke Geneesmiddelen-voorziening (EGV) onderzocht of de zorg aan patiënten door de overheveling in de knel is gekomen. In maart 2014 heeft stichting EGV haar bevindingen in een rapport gepubliceerd. Het Reumafonds heeft samen met de Stichting Bechterew in Beweging en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie een reactie op het rapport gegeven. Deze reactie is ook gestuurd aan het ministerie van Volksgezondheid.
Onwenselijke druk op ziekenhuisbudgetten
Het lijkt erop dat door de overheveling er een onwenselijke druk op ziekenhuisbudgetten ontstaat. Dit vinden wij een zorgelijke ontwikkeling. Ziekenhuizen komen voor moeilijke keuzes te staan bij het voorschrijven van deze dure geneesmiddelen aan patiënten. Als hiervoor geen oplossing gevonden wordt, dan kan dit leiden tot verslechtering van reumazorg. Daarnaast blijft een goede medicatieoverdracht en het delen van informatie tussen de ziekenhuisapotheek en de openbare apotheek een punt van aandacht.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft aan de Tweede Kamer een advies met betrekking tot de overheveling gegeven op basis van de ervaringen in de afgelopen twee jaar. Wij blijven deze ontwikkelingen nauw volgen.
Wat u zelf kunt doen – tips
Het behandelen van ontstekingsreuma richt zich op het voorkomen en behandelen van (gewrichts)ontstekingen en pijnklachten. Gerichte medicatie speelt daarbij een belangrijke rol. Er is keuze uit verschillende geneesmiddelen. Behandeling met een TNF-alfaremmer of een andere biological is niet altijd noodzakelijk. Biologicals worden meestal voorgeschreven als andere (goedkopere) geneesmiddelen niet het gewenste behandelresultaat opleveren of teveel bijwerkingen geven. Als blijkt dat voor u een behandeling met een biological medisch noodzakelijk is, dan is het belangrijk dat u deze medicatie ook daadwerkelijk voorgeschreven krijgt. U kunt hier zelf ook op toezien. Daarvoor hebben wij een aantal tips opgesteld:
• Bespreek met uw arts het doel van de behandeling. Welk effect verwachten u en de reumatoloog van de behandeling en op welke termijn?
• Noteer het effect dat u ervaart van uw behandeling en neem uw aantekeningen mee naar de volgende afspraak met uw reumatoloog.
• Evalueer samen het effect van de behandeling. Is het behandeldoel bereikt?
• Wordt uw medicatie door de reumatoloog gewijzigd of de dosering veranderd, vraag dan om een toelichting.
• Bent u het niet eens met de behandeling die de reumatoloog voorschrijft en komt u er door overleg niet uit, dan kunt u een second opinion aanvragen.
• Wordt u behandeld met een TNF-alfaremmer? Dan adviseren wij u deel te nemen aan de monitoring van de stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening. Meer informatie kunt u hier vinden: http://www.monitorgeneesmiddelen.nl/.
Informeer uzelf over behandeling met biologicals
Voor de behandeling met TNF-alfaremmers en andere zogeheten biologicals zijn behandelrichtlijnen opgesteld. In een behandelrichtlijn staat de door de beroepsvereniging van reumatologen (NVR) voorgestelde handelswijze gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over de aandoening. Daarnaast bestaan er behandelrichtlijnen voor reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew waarin ook de behandeling met biologicals is opgenomen.
Bron: Reumafonds