Klinisch geriaters zien meer verwaarloosde ouderen op de spoedeisende hulp binnenkomen. Ze zijn niet goed gewassen, hebben onvoldoende gegeten en zijn door blijven lopen met ziektes. ,,Als het niet meer gaat, komen ze bij ons.’’ Ook zien de specialisten de toekomst somber in en betwijfelen ze of de samenleving klaar is voor meer hulpbehoevende ouderen.
Uit een rondvraag onder klinisch geriaters, specialisten voor ouderen in de ziekenhuizen, blijkt dat ouderen in ernstiger toestand binnenkomen. Ze hebben bijvoorbeeld te lang met ziektes rondgelopen en hebben verwaarloosde longontstekingen of uitgezaaide kanker. Ook worden ouderen met gevorderde dementie binnengebracht die nooit een diagnose hebben gehad.
De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) noemt de situatie zorgelijk. ,,We krijgen wanhopige huisartsen aan de telefoon die nergens heen kunnen met hun patiënten. Die zien dat het thuis niet meer gaat, maar er is onvoldoende thuiszorg en geen plek in een verpleeghuis. Dan komen ze naar ons”, verklaart voorzitter Esther Cornegé-Blokland.
Wachtlijst
Momenteel staan rond de 20.000 ouderen op de wachtlijst voor een verpleeghuis. Dat aantal steeg in een jaar tijd met een kleine 4000. Het aantal ouderen dat langdurige zorg nodig heeft ligt rond de 185.000. Ook dat aantal neemt gestaag toe.
Lees hier het volledige artikel.