Zorgafhankelijke vijfenzestigplusser heeft vaak gebitsproblemen

Ouderen die in een verpleeghuis gaan wonen of ouderen die sinds kort thuiszorg hebben, blijken over het algemeen dan al een slechte mondgezondheid te hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van tandarts Arie Hoeksema, dat woensdag gepresenteerd wordt op de Rijksuniversiteit in Groningen.
De problemen variëren van gaatjes, afgebroken tanden en kiezen en tandvleesproblemen, en bij mensen met een kunstgebit, pasvormproblemen en andere klachten.
De arts bestudeerde gegevens van 725 zorgafhankelijke ouderen die in het verpleeghuis werden opgenomen, 103 thuiswonende ouderen die recent thuiszorg kregen en 1.026 thuiswonende vijfenzeventigplussers met en zonder mantel- en thuiszorg.
Niet meewerken
Hoeksema concludeert onder andere dat patiënten met eigen tanden en kiezen (in vergelijking met patiënten zonder gebit) jonger waren bij opname in het verpleeghuis, maar dat ze ook vaker niet wilden meewerken tijdens een behandeling door de tandarts en een slechtere mondgezondheid hadden. Van 72 procent van alle nieuwe verpleeghuisbewoners bleek de mondhygiëne matig tot slecht, en zou er eigenlijk wel behandeld moeten worden.
Lees hier het volledige artikel.