Kom zo min mogelijk buiten, is de boodschap in Nederland. Wat doet grotendeels geïsoleerd leven met je? NEMO Kennislink vroeg het onderzoeker, huisarts én ervaringsexpert Floris van den Berg.
Hoe het is om geïsoleerd te leven, weet huisarts en expeditiedokter Floris van den Berg als geen ander. Hij bracht vier jaar geleden bijna veertien maanden door op de Zuidpool. Op de basis Concordia verzamelde hij, ver van de bewoonde wereld en met temperaturen van soms -100 °C, data voor ESA over hoe mensen functioneren in extreme isolatie. Die data worden gebruikt ter voorbereiding van een Marsmissie.
Hoe kijkt iemand met zoveel ervaring met isolatie naar de huidige corona-crisis? NEMO Kennislink vroeg hem naar verschillen en parallellen met zijn eigen ervaring en de werkelijkheid van nu.
Zijn er veel mensen die bij jou raad komen vragen, nu in deze situatie?
“Nou, ik heb wel van veel mensen de opmerking gekregen dat ik ‘terug in isolatie’ zou gaan. Maar om eerlijk te zijn was het destijds heel anders. Daar zaten we met een kleine groep, je kon amper naar buiten, er was bijna geen zonlicht én er was weinig zuurstof vanwege de hoogte. Hier kan ik bijvoorbeeld nog naar de supermarkt, of een luchtje scheppen. Dat ervaar ik als iets anders. Bovendien ben ik net vader geworden, dus we zitten met zijn drieën nu in een vrij wenselijke isolatie.”
Lees hier het volledige artikel.