Zorg voor ouderen in zwaar weer door te lage tarieven

Zorgverzekeraars en zorgkantoren hebben voldoende budget, maar betalen al jaren niet het tarief dat nodig is om ouderenzorg te kunnen verlenen. Bovendien lopen de Nederlandse Zorgauatoriteit-tarieven niet gelijk op met de loonkostenstijging in Nederland. Voor zorgorganisaties van ActiZ is de grens bereikt. Als het beschikbare budget niet wordt gebruikt om hogere tarieven te betalen, zal de ouderenzorg verder verschralen.

Dan moeten zorgorganisaties medewerkers ontslaan, zijn er dus minder ‘handen aan het bed’ om de zorg aan kwetsbare ouderen te verlenen en zullen er wachtlijsten ontstaan. En bovendien wordt het – als de werkdruk toeneemt – minder aantrekkelijk om in de ouderenzorg te gaan werken.
Ieder jaar wordt het tarief voor wijkverpleging en verpleeghuis door de NZa geïndexeerd om mee te groeien met de loonkostenontwikkeling (de salarisverhogingen van medewerkers). In de bijgaande infographic (zie lees hier onderaan deze pagina) is duidelijk te zien dat er een ‘gapend gat’ is tussen het vastgestelde NZa-tarief en het werkelijke tarief dat zorgkantoren en zorgverzekeraars betalen aan zorgorganisaties.
Daarnaast is er een gat tussen het NZa-tarief en de loonkostenontwikkeling in Nederland. Deze loonkostenontwikkeling is ook belangrijk binnen onze branche, om ervoor te zorgen dat de positie op de arbeidsmarkt niet verslechtert. Daarom hebben we een cao afgesproken die past binnen de financiële kaders van de overheid.
Kortom: het maximale tarief is al te laag om de salarisverhogingen te betalen en de zorgverzekeraars en zorgkantoren betalen een nog veel lager tarief.
Lees hier het volledige artikel.