Onderzoekers uit het UMC Utrecht Hersencentrum hebben twee voorspellingsprogramma’s ontwikkeld voor medicatie bij juveniele myoclonus epilepsie. Deze modellen voorspellen welke patiënt goed op medicatie reageert, en wie bij het afbouwen van medicatie een laag risico heeft op nieuwe aanvallen.
Dit zorgt ervoor dat patiënten niet altijd levenslang medicijnen hoeven te nemen en bijwerkingen zoals vermoeidheid, misselijkheid, gedragsveranderingen en overgewicht beperkt kunnen blijven. Het voorspellingsprogramma, dat samen met onderzoekers uit achttien landen is ontwikkeld, is nu online beschikbaar voor zorgverleners.
Wereldwijd hebben zo’n vier miljoen mensen juveniele myoclonus epilepsie (JME). Dat is een veelvoorkomende vorm van epilepsie die vaak in de jeugdjaren tot uiting komt. Ondanks bestaande behandelingen met medicatie, houdt een derde van de patiënten epileptische aanvallen. Tweederde dus niet, maar ook deze patiënten krijgen toch vaak het advies om levenslang medicatie te blijven gebruiken, met vervelende bijwerkingen.
Lees hier het volledige artikel.