Zorg op afstand voorafgaand aan hartoperatie verlaagt latere complicaties

Een op maat gemaakt, online programma dat patiënten voorafgaand aan hun hartoperatie fysiek en mentaal sterker maakt, vermindert het risico op ernstige complicaties. Dit is een van de voornaamste bevindingen van de Digital Cardiac Counseling-studie onder leiding van onderzoekers van de afdeling cardiothoracale chirurgie in het Maastricht UMC+.

De resultaten van deze studie naar prehabilitatie zijn onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift JACC, gelijktijdig met presentatie van de resultaten op het grootste internationale congres van hartchirurgie (EACTS) in Lissabon.

Hartpatiënten die een hartoperatie moeten ondergaan zijn tegenwoordig steeds ouder en hebben vaak te maken met bekende risicofactoren zoals roken, zwaarlijvigheid, angst, verminderde longkracht en conditie. Deze factoren verhogen het risico op ongunstige uitkomsten na een ingreep. Bekend is dat begeleiding vooraf – prehabilitatie – de fysieke en mentale fitheid van een patiënt kan verbeteren. Echter, de impact op het ontstaan van ernstige complicaties na een hartoperatie was nog niet duidelijk. De Digital Cardiac Counseling-studie onderzocht dit als eerste ter wereld.

Gekeken werd naar het effect van een innovatief gepersonaliseerd programma op basis van telemedicine: ter voorbereiding op hun operatie kregen patiënten via een online audiovisueel platform zorg op afstand en begeleiding via teleconsulten van experts.

Lees hier het volledige artikel.