Gezondheidstrackers, sensoren en andere draagbare medische apparaten: met draagbare technologie kunnen we patiënten steeds vaker op afstand helpen. Het geeft de patiënt meer regie, levert veel bruikbare data en stimuleert gezond ouder worden. Maar verliezen we hiermee het contact met de patiënt? En wat zijn de eerste ervaringen van afdelingen die het (willen) toepassen?
Weinig ervaring met draagbare technologie
Wat als een patiënt fitter uit een operatie kan komen? Of wat als de zorgverlener gedrag zoals therapietrouw en een gezonde leefstijl kan stimuleren? Draagbare technologie is één van de oplossingen om stijgende kosten en personeelstekort in de zorg tegen te gaan. Dit soort technologie is nieuw, dus veel zorgprofessionals zijn hier nog niet in opgeleid en hebben er geen ervaring mee in de praktijk.
Ziekte voorspellen en voorkomen
Daarom organiseerde het UMCG met de Hanzehogeschool een masterclass Persoonlijke data en gedragsbeïnvloeding, met lector ‘Personalized Digital Health’ Hilbrand Oldenhuis. Hij denkt dat draagbare technologie in de toekomst een steeds grotere rol kan krijgen. ‘Door te kijken naar datatrends in onder andere beweging, slaap en hartslagvariabiliteit, kan de zorgverlener beter de match tussen de persoon en behandeling maken. Zo kan de zorgverlener bijvoorbeeld een idee krijgen wanneer een patiënt meer beweegt, slecht slaapt of stress ervaart. En zien welke behandeling daarbij wel of niet heeft geholpen. Door het kunnen meekijken op afstand, hoeft de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor onderzoek of controle. Dit scheelt tijd en geeft de patiënt regie op het herstel’, vertelt Hilbrand.
Lees hier het volledige artikel;.