Zorg bij ‘etalagebenen’ kan verder verbeteren

De zorg voor mensen met claudicatio intermittens (etalagebenen) kan nog verder verbeteren. Behandelaren kunnen het principe van *stepped care (*zorg in stappen) consequenter toepassen. Zo moet er pas een operatieve ingreep plaatsvinden wanneer oefentherapie niet mogelijk, of niet effectief is gebleken.

Ook blijkt dat sommige ziekenhuizen veel sneller overgaan tot stent-plaatsing ten opzichte van anderen, terwijl richtlijnen hier terughoudend in zijn. Dit staat in het ‘Verbetersignalement perifeer arterieel vaatlijden’, dat het Zorginstituut onlangs heeft vastgesteld.
Verbetersignalement
Het verbetersignalement is een plan voor de verbetering van kwaliteit van zorg bij patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAV) – in het bijzonder claudicatio intermittens – dat in nauw overleg met alle relevante partijen tot stand is gekomen. Het plan moet leiden tot een verbetering van de kwaliteit van zorg. De partijen hebben toegezegd de benoemde verbeteracties door te voeren en breed te implementeren. Het Zorginstituut zal het implementatieproces monitoren.
Zorg verder verbeteren
In Nederland leveren professionals goede zorg op het gebied van claudicatio intermittens. Toch stellen partijen samen met het Zorginstituut vast dat:
  • patiëntenvoorlichting beter kan en er meer werk gemaakt kan worden van gedeelde besluitvorming tussen arts en patiënt. Daardoor is de patiënt beter in staat om samen met de arts de beste behandeling te kiezen. Hierbij moet aandacht zijn voor stepped care zorg, waaronder een goede uitleg waarom een operatie in eerste instantie niet aangewezen is;
  • er duidelijke afspraken moeten komen tussen de eerste en tweede lijn over uitvoering van diagnostiek, inzet van de primaire behandeling (oefentherapie), doorverwijzing en terugverwijzing;
  • de inzet van duplexonderzoek én het plaatsen van stents meer conform de richtlijnen uitgevoerd moeten worden (een duplexonderzoek is een combinatie van twee soorten onderzoek tegelijk, een stent is een buisje dat in een bloedvat wordt geplaatst om het open te houden);
  • dat er landelijke uitvraag komt van uitkomstindicatoren (PROM’s) in kwaliteitsregistraties, zodat voor zowel professionals als patiënten inzichtelijk wordt gemaakt wat de effecten zijn van behandeling vanuit het perspectief van de patiënt.
Lees hier het volledige artikel.