Zonneallergie kan zomaar opeens ontstaan, maar iemand kan het ook vanaf jonge leeftijd hebben. In het eerste geval kan iemand jarenlang gewoon lekker in de zon zitten zonder daar negatieve gevolgen van te hebben en dan is er opeens die zonneallergie.
Iemand gaat in de zon zitten en krijgt direct of na een tijdje (dat kan zelfs na 5 dagen) rode, jeukende blaasjes, bultjes, schilferingen of vlekjes.
Maar alleen op dat deel van de huid waar zonlicht, lamplicht (ja dat kan ook) of bijvoorbeeld de zonnebank is gekomen. Bij de meeste mensen verdwijnen die vlekken binnen een paar dagen gewoon weer, maar ze moeten in dat geval de zon dan wel mijden. Een huisarts kan tegen de jeuk gel, crème of tabletten voorschrijven als de aandoening te veel klachten geeft. Zonneallergie komt trouwens het meest voor bij mensen met een lichte huidskleur, met rood of blond haar en lichte ogen.
Wat is zonneallergie
Zonneallergie is een abnormale reactie van de huid nadat die aan een vorm van licht is blootgesteld. Dat kan van de zon zijn, maar ook bijvoorbeeld als er een gloeilamp op de huid schijnt. Ook kunnen mensen zonneallergie krijgen als ze achter glas zitten of kleding dragen die licht (en dan met name bepaalde stralen) doorlaat. Er is niet één vorm van zonneallergie, er zijn er meerdere.
Lees hier het volledige artikel.