De intensieve zoetstof sucralose alleen heeft geen invloed op de insulinegevoeligheid. Maar als sucralose gebruikt wordt samen met het koolhydraat maltodextrine, dan vermindert de gevoeligheid voor insuline.
Ook neemt de reactie in het brein op de zoete smaak hierdoor af. Dat blijkt uit een klein onderzoek van de Universiteit van Yale, gepubliceerd in Cell Metabolism. Meer onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen.
Drie groepen
Aan het onderzoek deden 45 gezonde mensen van 20 tot 45 jaar mee, die normaal geen zoetstoffen consumeerden. De ene groep kreeg drankjes met de zoetstof sucralose (zonder calorieën), de tweede groep kreeg drankjes met suiker (sacharose, 120 kcal). De derde groep was de controlegroep en kreeg de sucralose-drankjes in combinatie met maltodextrine (120 kcal). Gedurende 2 weken moesten de deelnemers 7 keer het voorgeschreven drankje innemen. Aan de hand van bloedtesten en fMRI’s keken de onderzoekers wat het effect was op de insulinegevoeligheid en op de reacties in het brein op de smaken zoet, zout, zuur en umami.
Effecten in het lichaam
Na afloop van het onderzoek bleek dat bij de mensen die de combinatie van sucralose en maltodextrine hadden gekregen, de insulinegevoeligheid was afgenomen. Ook was bij deze mensen een lagere reactie te zien op zoet in de betrokken hersengebieden, hoewel de perceptie van de smaak niet veranderde. In beide andere groepen waren er geen verschillen in insulinegevoeligheid en breinactiviteit.
Lees hier het volledige artikel.