Nederlanders vinden het steeds normaler om online op zoek te gaan naar informatie als ze ziek zijn of klachten hebben, blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Wie de juiste sites raadpleegt, kan daardoor al veel te weten komen. Met deze tips weet je zeker dat die informatie betrouwbaar is.
Googelen wat die rugpijn kan zijn, opzoeken waarom die snotneus zo lang duurt of informatie zoeken over kankerbehandelingen. We doen het allemaal online. In 2018 zocht 67 procent van de Nederlanders boven de twaalf jaar online naar informatie over ziektes, voeding en beweging, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2012 gold dit nog voor iets minder dan de helft.
Nederland is voorloper in Europa als het gaat om het online opzoeken van informatie over onze gezondheid. Waar 72 procent van de Nederlanders tussen 16 en 74 jaar oud dit deed, ligt het Europese gemiddelde op 52 procent.
Jaren geleden werd dit nog door veel dokters afgeraden. Maar inmiddels zijn er websites door officiële instanties opgezet om mensen te informeren. Zo ook Thuisarts.nl, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Op deze site, die wordt bijgehouden door huisartsen, is informatie te vinden over honderden kwalen, ziektes en klachten.
Lees hier het volledige artikel.