Voor hulp en zorg op onze oude dag zijn we steeds meer op onszelf aangewezen. Slim dus om daar voor te sparen; heb je het geld niet nodig, dan heb je een extra appeltje voor de dorst. Welke zorgvormen zijn er eigenlijk? En wat kosten ze?
Onze zorgkosten zullen we voor een steeds groter deel zelf moeten betalen’’, zegt Pim Huijgen, hoogleraar notarieel recht aan de Universiteit Leiden.
Want met de vergrijzing nemen de zorgkosten toe en om die kosten te drukken wil de overheid dat we zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
Huijgen: ,,Als je extra verzorging of thuishulp nodig hebt, kun je bij de gemeente een beroep doen op de WMO, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Maar gemeenten proberen de vergoedingen steeds verder terug te schroeven. Dus moet je zelf je zorg regelen en is het verstandig daar een spaarpotje voor op te bouwen.’’
Welke vorm van zorg zijn er en wat kosten ze?
Mantelzorg – zorg door familie of vrienden – is in principe onbetaald, maar sommige gemeenten belonen mantelzorgers met een ‘mantelzorgcompliment’. Dat kan een leuke dag zijn, kortingsbonnen of een bescheiden geldbedrag.
Heb je recht op een persoonsgebonden budget (pgb), dan kun je mantelzorgers vanuit dit budget een vergoeding geven. Daarvoor moet je een contract afsluiten. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank (svb.nl) staat een modelovereenkomst.
Lees hier het volledige artikel.