Zo moet je een volwassene, een kind en baby reanimeren

Bij een hartstilstand is een reanimatie van levensbelang. Hiermee neem je tijdelijk de gestokte ademhaling en bloedsomloop over. De overlevingskans van slachtoffers is het grootst wanneer omstanders binnen zes minuten reanimeren, 112 bellen en defibrilleren met de AED.

Aanstaande vrijdag is het internationale reanimatiedag. Gezondheidsplein legt daarom uit hoe reanimatie (ook bij kinderen en baby’s) werkt en hoe je moet reanimeren.

Stel, je ziet iemand neervallen. Hoe handel je dan? Controleer eerst het bewustzijn van het slachtoffer. Schud aan de schouders en spreek het slachtoffer aan. Wanneer iemand bewusteloos is en dus niet meer aanspreekbaar, zorg je eerst dat jijzelf en het slachtoffer zich op een veilige plaats bevinden. Til dan de kin op door twee vingers onder de kin te plaatsen het hoofd naar achteren te kantelen. Controleer nu de ademhaling door met je oor vlak boven de neus en mond van het slachtoffer te gaan hangen, met je ogen richting de borst. Wellicht hoor of voel je de luchtstroom of zie je de borst op en neer gaan. Wanneer geen ademhaling aanwezig is, zorg je direct dat 112 gebeld wordt (door iemand anders, indien aanwezig) en ga je over tot reanimatie en volg je de aanwijzingen van de 112-centralist op.

Iemand reanimeren werkt als volgt:
1-
Leg het slachtoffer op zijn rug, het liefst op een harde ondergrond.

2- Kniel bij de bovenarm van het slachtoffer. Leg één hand (vingers gespreid) midden op de borstkas. Plaats je andere hand (vingers gespreid) bovenop deze hand. Haak je vingers in elkaar, strek je ellebogen en zorg dat je schouders recht boven je handen zijn.

3- Druk honderd keer per minuut het borstbeen vijf tot zes centimeter in. Stop telkens na dertig borstcompressies om mond-op-mondbeademing te geven.

Lees hier het volledige artikel.