Zo kunnen vrouwen risico op een heupfractuur verkleinen

Vooral vrouwen vanaf middelbare leeftijd breken een heup. Engelse voedingswetenschappers hebben nu onderzocht welke voedingsmiddelen kunnen helpen om het risico op zo’n fractuur te verkleinen. Gek genoeg, vonden ze ook een positief effect bij het drinken van meerdere kopjes koffie en thee per dag.

Voedingswetenschappers van de Universiteit van Leeds hebben ontdekt hoe vrouwen het risico op een heupfractuur kunnen verkleinen. Met een extra consumptie van 25 gram eiwitten per dag neemt deze kans met 14 procent af. Bij vrouwen met ondergewicht is deze risicovermindering zelfs 45 procent. Tot hun grote verrassing ontdekten de onderzoekers ook dat meerdere kopjes koffie en thee per dag de kans op een heupfractuur met 4 procent doen afnemen. Deze opvallende studie is in november 2022 gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition.

Afbraakproces botweefsel
Het aantal mensen van 65 jaar en ouder dat een heup breekt, is de laatste jaren sterk toegenomen. In maar liefst driekwart van de gevallen gaat het om vrouwen. Tijdens en na de overgang neemt immers de aanmaak van oestrogeen af, waardoor de botten brozer en dunner worden. Dit afbraakproces van het botweefsel wordt osteoporose genoemd.

Lees hier het volledige artikel.