Op initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut onderzocht een groep experts onder leiding van Job Cohen hoe we een effectiever en goedkoper jeugdstelsel kunnen realiseren. Van meer samenwerking tussen alle belanghebbenden tot het flexibeler en korter inzetten van specialistische hulp. En: burgervoogden voor kinderen die onder jeugdbescherming vallen, zodat gemeenten vanaf 1 januari 2015 hun nieuwe jeugdzorgtaak optimaal kunnen uitvoeren.
De Denktank Transformatie Jeugdstelsel, kortweg T-Tank, onderzocht hoe met minder middelen een effectiever jeugdstelsel gerealiseerd kan worden. Aanleiding is dat gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor preventie, jeugdhulp, jeugdbescherming, passend onderwijs, de Participatiewet en de uitgebreide nieuwe Wmo. De transformatie moet er eerst en vooral toe leiden dat meer kinderen zo goed mogelijk kunnen meedoen en gezond en veilig kunnen opgroeien in hun eigen omgeving met steun van ouders en medeopvoeders. Om dit te bereiken moet het nieuwe stelsel:
- voorzien in een sterke basis en krachtige preventie;
- beschikken over een sterke, vrij toegankelijke jeugdhulp;
- tijdig, passende intensieve hulp en bescherming bieden;
- zo goedkoop mogelijk en effectief zijn.
Uitgangspunten vormen hierbij op de eerste plaats ouders die opdrachtgever zijn, kinderen die centraal staan en een samenleving die faciliteert én begrenst. Preventie, hulp en bescherming mogen niet langer aparte circuits zijn, maar moeten nauw samenwerken, waardoor beter geschakeld kan worden en specialistische hulp er makkelijk bij gehaald kan worden. Tot slot meent de denktank dat er een wereld te winnen is met het systematisch gebruiken van kennis die werkt in de praktijk (de evidence based practice) – waarbij altijd de kosten-batenanalyse een prominente plek krijgt. Cruciaal is dat niet alleen geleerd wordt van onderzoek en ervaringen van professionals, maar ook van kennis en ervaringen van cliënten en andere betrokkenen.
Lees hier het volledige artikel.