Het is bekend dat hagedissen over het vermogen beschikken om hun staart weer aan te laten groeien. Deze staart bestaat voor een groot deel uit kraakbeen. Amerikaanse wetenschappers hebben nu ontdekt hoe dat mogelijk is en gebruiken deze kennis voor verder onderzoek naar kraakbeenherstel bij mensen.
Hagedissen hebben het unieke vermogen om hun staart te herstellen door nieuw kraakbeen te vormen na staartverlies. Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië hebben dit vermogen nu grondig onderzocht. Ze ontdekten dat twee celtypen essentieel zijn voor de regeneratie van de verloren staart. Deze ontdekking kan nuttig zijn voor verder onderzoek naar hoe beschadigd kraakbeen bij mensen met artrose hersteld kan worden.
Proces vertalen
“Hagedissen beschikken over het opmerkelijke vermogen om grote hoeveelheden kraakbeen aan te maken,” zegt assistent-professor Orthopedische Chirurgie en Regeneratieve Geneeskunde, Thomas Lozita. “Onze droom is om een manier te vinden om dit proces te vertalen naar mensen.” Lozita en zijn team hebben ontdekt dat fibroblastcellen en specifieke immuuncellen, septoclasten genaamd, samen cruciaal zijn voor de regeneratie van de staart.
Lees hier het volledige artikel.