Of het nu gaat om een blaasontsteking of een ontsteking aan de lage luchtwegen, de zorg voor mensen die een infectie hebben opgelopen kan waarschijnlijk beter, zo blijkt uit een recent Zinnige Zorg-rapport van Zorginstituut Nederland. Infecties zijn goed te behandelen met antibiotica, maar dat is niet altijd nodig en resistentie ligt op de loer.
Onnodige inzet van diagnostiek en overbehandeling
Het Zorginstituut onderzocht de afgelopen maanden samen met patiëntenverenigingen en zorgprofessionals waar de zorg voor mensen met een infectieziekte mogelijk beter kan. Zij signaleerden dat er bij een blaasontsteking en lage luchtweginfectie regelmatig sprake lijkt te zijn van onnodige inzet van diagnostiek. Bij patiënten met een blaasontsteking is soms ook sprake van overbehandeling en dat belast de patiënt en maakt de zorg onnodig kostbaar. Daarom gaan het Zorginstituut, patiëntenverenigingen en zorgprofessionals gezamenlijk kijken naar wat er precies beter kan in het zorgtraject van mensen met een blaasontsteking en een lage luchtweginfecties en hoe deze verbetering tot stand kan komen.
Onderzoekster Corline Brouwers: “Wij ontdekten onder andere dat bij gezonde vrouwen met een blaasontsteking mogelijk nog te snel wordt gekozen voor een antibioticakuur, in plaats van af te wachten. Antibiotica zijn vaak niet nodig, omdat een blaasontsteking meestal vanzelf over gaat bij deze groep. Huisartsen kunnen daarom werken met een uitgesteld recept. Als de vrouw na een paar dagen nog steeds last heeft, kan ze met dit recept rechtstreeks naar de apotheek voor een antibioticakuur. We willen graag onderzoeken wat de redenen zijn voor huisartsen om het uitgesteld recept wel of niet in te zetten”.
Lees hier het volledige artikel.