Het lijkt een makkelijke manier om af te vallen, maar kan je light producten ook werkelijk veilig gebruiken voor een maatje minder? En zijn ze gezonder dan ‘gewone’ voedingsmiddelen?
Wat zijn light producten?
Een product mag pas het label ‘light’ dragen, als het beantwoordt aan de bepalingen van de Europese wetgeving. Dat houdt in dat er in het product 30 procent minder energie (kcal), vet of suiker zit, vergeleken met het gewone product. De verpakking moet vermelden of het om energie, vet of suiker gaat.
De verschillende mogelijkheden om tot een light variant van een product te komen, zijn:
- Verminderen van de hoeveelheid suiker: om de zoete smaak te behouden, vervangt men de suiker volledig of gedeeltelijk door zoetstoffen. Bijvoorbeeld in light frisdrank.
- Verminderen van de hoeveelheid vet. Bijvoorbeeld in light chips en light mayonaise.
- Combinatie: verminderen van suiker en vet. Dit zie je vaak bij melkproducten. Bijvoorbeeld in fruityoghurt op basis van magere of halfvolle melk die gezoet zijn met zoetstoffen.
Lees hier het volledige artikel.