Kunstmatige zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam zijn substanties die zoet smaken, maar weinig of geen energie aanleveren. Dat klinkt ideaal, ware het niet dat ze de reputatie hebben om schadelijk te zijn voor onze gezondheid.
Deze drie stellingen zijn courant verspreid, maar volgens Dr. Joshua Wolrich (*), auteur van ‘Voeding is geen medicijn’, kloppen ze niet (helemaal):
Kunstmatige zoetstoffen beschadigen het microbioom in de darmen.
Die conclusie werd getrokken na onderzoek op knaagdieren. Bij mensen werden er een aantal studies uitgevoerd die suggereren dat kunstmatige zoetstoffen de darmbacteriën kunnen wijzigen, maar het is moeilijk te zeggen hoe lang dat effect duurt en of het effectief ook schade berokkent. Feit is wel dat overconsumptie van bepaalde zoetstoffen flatulentie en een brijachtige ontlasting kan veroorzaken, en in die context zit er misschien wel een zweem van waarheid in deze bewering.
Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken diabetes type 2
Ook deze bewering is gestoeld op onderzoek bij knaagdieren. Die studies suggereerden dat kunstmatige zoetstoffen mogelijk de insulineresistentie verhogen, precies omdat ze het darmmicrobioom hinderen. Studies bij mensen daarentegen hebben dit niet aangetoond.
Lees hier het volledige artikel.