Ziekteverzuim gehandicaptenzorg blijft stijgen

Het ziekteverzuim in de gehandicaptenzorg blijft stijgen. In 2016 steeg het verzuim tot 5,66 procent, een niveau dat sinds 2010 niet meer is gehaald.

Dat blijkt uit cijfers van het Vernet Verzuimnetwerk.

Vernet verzamelt cijfers over ziekteverzuim in de zorgsector. Het netwerk ziet het verzuim in de gehandicaptenzorg al sinds 2014 langzaam stijgen. Was het verzuim in 2015 nog 5,50 procent, vorig jaar steeg het naar 5,66 procent.

Langdurig ziek
De stijging van het verzuimpercentage in de gehandicaptenzorg wordt vooral veroorzaakt door het langdurige verzuim, meldt Vernet. Medewerkers van 46 jaar en ouder hebben zich sinds 2009 niet meer zo vaak langdurig ziek gemeld als vorig jaar, zegt het netwerk.

Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is dit niet vreemd. ‘Het is een gegeven dat het aantal chronische klachten meestijgt met de leeftijd’, laat een woordvoerder van de branchevereniging weten. In de gehandicaptenzorg werken relatief veel oudere medewerkers en het aandeel medewerkers boven de 46 jaar is bovendien de afgelopen jaren flink gestegen.

‘Voor deze groep werkt preventie vooral. Mensen kunnen zelf langdurig ziekteverzuim voorkomen door simpele trucs toe te passen, bijvoorbeeld door hun slaappatroon goed te bewaken. Maar ze moeten er zelf achter komen wat voor hen werkt, dat is maatwerk. En dat uitvinden kost vaak veel tijd, waardoor er toch langdurig ziekteverzuim is.’

Lees hier het volledige artikel.