Waarom we graag schelden met ziektes.
‘Teringlijer’, ‘takkewijf’ en ‘tyfuszooi’. Het is een kleine greep uit het Nederlandse scheldvocabulaire. Waarom vloeken we in Nederland vaker met ziektes dan in andere landen? En wat zegt dat over ons land?
Op 18-jarige leeftijd, drie dagen na de laatste dag van 2024, overleed Devano Boonman aan de gevolgen van kanker. Al sinds zijn achtste streed hij tegen de ziekte. Daarnaast voerde hij een strijd tegen het schelden met de ziekte, wat vorig jaar resulteerde in de stichting ‘Stop Schelden met KK’. Daarmee probeerde hij bewustwording te creëren over de impact die vloeken met het woord heeft.
Als Devano iets goed heeft gezien, dan is het dat Nederlanders er een handje van hebben om te schelden met ziektes. Naast kanker zijn woorden als ‘tyfus’, ‘pleuris’ en ‘tering’ behoorlijk ingeburgerd in ons scheldarsenaal. Verder gebruiken we krachttermen die nauwelijks nog met ziektes worden geassocieerd, zoals ‘takke’ (afkomstig van het Franse woord ‘attaque’ dat verwijst naar een beroerte) en ‘klere’, verwijzend naar cholera.
Het ideale scheldwoord moet taboe genoeg zijn dat het voelbaar is, maar mag niet zo’n taboe zijn dat we het er niet over kunnen hebben.
— Tom Ruette
Lees hier het volledige artikel.