De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening die het zenuwstelsel aantast en zo ook de lichaamsdelen die door de zenuwen worden aangestuurd. Beven is een vaak voorkomend symptoom, maar parkinson kan ook stijfheid of bewegingsvertraging veroorzaken. De ziekte is ongeneeslijk.
De ziekte van Parkinson is een stoornis in de verbinding tussen hersenen en spieren. De ziekte ontstaat doordat in bepaalde hersenkernen de cellen die de neurotransmitter of overdrachtstof dopamine produceren, in verhoogde mate afsterven, met als gevolg een tekort aan dopamine. Wanneer het dopamineniveau daalt, veroorzaakt dit onregelmatige hersenactiviteit, wat leidt tot bewegingsproblemen en andere symptomen van de ziekte van Parkinson. De oorzaak van dit toegenomen celverlies is nog onbekend.
Is Parkinson erfelijk?
Parkinson is niet erfelijk, maar het hebben van een dicht familielid met de ziekte van Parkinson vergroot wel de kans dat jij de ziekte krijgt. Het risico is echter nog steeds klein, tenzij je veel familieleden hebt die aan de ziekte van Parkinson lijden. Andere risicofactoren voor de ziekte van Parkinson zijn:
- Leeftijd. Jonge volwassenen krijgen zelden de ziekte van Parkinson. De ziekte begint meestal op middelbare of late leeftijd en het risico neemt toe met de leeftijd. Mensen krijgen de ziekte meestal rond hun 60e of ouder.
- Geslacht. Mannen hebben een grotere kans om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen dan vrouwen.
- Blootstelling aan giftige stoffen. Voortdurende blootstelling aan herbiciden en pesticiden kan je risico op de ziekte van Parkinson licht verhogen.
Lees hier het volledige artikel.