Embryo-modellendebat: ziektepreventie.
Onderzoekers hopen met embryo-modellen beter te begrijpen hoe erfelijke ziektes ontstaan, met als doel effectieve behandelingen te ontwikkelen. Hebben we niet de plicht om lijden te voorkomen als we daartoe in staat zijn?
Gezondheid is een voorwaarde voor het goede leven, stelde de Griekse filosoof Aristoteles al. Ziekte kan ons levensgeluk flink in de weg zitten. Het is dan ook logisch dat je verlangt naar een oplossing als je ziek wordt. Helaas is die er niet altijd.
Voor sommige ziektes zijn er nog geen behandelingen of medicijnen. Soms weten we simpelweg te weinig over hoe en waarom een ziekte ontstaat. Dat geldt in het bijzonder voor aandoeningen die al heel vroeg in de zwangerschap ontstaan, maar pas veel later aan het licht komen.
Om meer inzicht te krijgen in deze vroege ontwikkelingsfasen, maken wetenschappers gebruik van embryo-modellen. Deze modellen worden gekweekt uit stamcellen en bootsen een fase van de ontwikkeling van een embryo na. Ze maken onderzoek mogelijk dat met echte embryo’s niet is toegestaan. Zo hopen onderzoekers erachter te komen hoe bepaalde ernstige ziektes aan hart, spieren of bloed ontstaan.
Lees hier het volledige artikel.