Dat zeggen de adviseurs van KPMG in een jaarlijks overzicht van de organisatie van de gezondheidszorg. Ze wijzen erop dat het aantal behandelingen in ziekenhuizen sterk groeit, terwijl het budget niet onbeperkt kan stijgen.
In tien jaar tijd stegen de ziekenhuisuitgaven met tien miljard tot 27 miljard en het ziet ernaar uit dat binnen twintig jaar nog eens bijna een verdubbeling volgt.
De huidige strategie – waarin de hele ziekenhuissector een maximale, beperkte groei krijgt van het kabinet – zal volgens KPMG alleen maar leiden tot kaalslag. Steeds meer ziekenhuizen zullen het met dat beperkte budget niet redden. Voor veel burgers zal het ook lastiger worden alles te betalen. Een verhoging van de eigen bijdrage ligt op de loer en zal vooral de mensen met de kleinste beurs treffen.
Het huidige ziekenhuis is veel te groot, het rapport duidt het fijntjes aan met de term ‘organisatorische silo’. Ziekenhuizen moeten zo veel mogelijk zorg overlaten aan lokale zorgcentra, zoals de huisartsen. Of bij mensen thuis, zoals dialyse en het innemen van chemotherapie (in tabletvorm).
Lees hier het volledige artikel.