Ziekenhuizen in paniek: tekort aan handen aan de operatietafel

Ziekenhuizen hadden meer personeel rond de operatietafels moeten opleiden, nu kampen ze met een tekort waardoor wachtlijsten groeien. Het UMC Groningen heeft inmiddels vier van de 29 operatiekamers moeten sluiten door de onderbezetting.

De gevolgen zijn langere wachttijden door het moeten sluiten van operatiekamers, terwijl de kwaliteit en veiligheid tijdens operaties inboet. Dat zegt Nicole Dreessen, bestuurslid van de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten.

Dat tekort aan operatiepersoneel is twee jaar geleden aangekondigd door het Capaciteitsorgaan van de overheid, die berekent hoeveel mensen er in de toekomst nodig zullen zijn in de geneeskunde. Ziekenhuizen moesten aan de bak: zij zijn zelf verantwoordelijk voor het opleiden van operatieassistenten. Dat hebben ze volgens Dreessen niet continu gedaan.

“Omdat ziekenhuizen zelf mogen bepalen hoeveel opleidingsplekken ze aanbieden, breiden ze die alleen uit als het nodig is”, zegt Dreessen. “Twee jaar bezuinigden ze onder meer op opleiding van personeel. Inmiddels is het tekort er wel, en dan ben je dus gewoon te laat.”

Wel stijging
Al eerder waarschuwde haar vereniging voor onveilige werksituaties. Ziekenhuizen maken soms noodgedwongen gebruik van verpleegkundigen die niet zijn opgeleid tot operatieassistent. Die verrichten dan handelingen waar ze eigenlijk niet voor opgeleid zijn.

Lees hier het volledige artikel.