Ziekenhuizen behandelen steeds minder patiënten

Aan de jarenlang stijgende zorgconsumptie van patiënten in ziekenhuizen lijkt een einde gekomen. In 2014 daalde opnieuw het aantal patiënten dat een ziekenhuis bezocht, zowel bij klinische opnamen (- 3,7 procent), als de eerste polibezoeken (- 11,5 procent). Ook in 2013 was er al sprake van een aanzienlijke afname van het aantal patiënten (-9,4 procent). Ondanks de terugloop in patiënten schreven de meeste ziekenhuizen vorig jaar nog wel zwarte cijfers. Het rendement daalde wel, doordat de bedrijfslasten van ziekenhuizen harder stegen dan de omzet, onder meer door een toename van de behandelkosten.

De kwetsbaarheid van ziekenhuizen neemt toe: een kwart van de ziekenhuizen heeft een lagere liquiditeitsratio dan de noodzakelijke 1,0. Dit blijkt uit een eerste analyse van jaarverslagen over 2014, de jaarlijkse thermometer van de zorg door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs. De cijfers zijn gebaseerd op de jaarcijfers van het gros van de Nederlandse ziekenhuizen (94) die beschikbaar zijn via DigiMV.

Verminderde zorgvraag door hoger eigen risico
 Voor het tweede jaar op rij is er sprake van een daling van het ziekenhuisbezoek, zowel van patiënten die worden opgenomen als patiënten die komen voor een polibezoek. Een verklaring voor deze daling is de verminderde zorgvraag door het hogere eigen risico. Een andere oorzaak is de zogeheten substitutie, enerzijds worden steeds vaker delen van de zorg ondergebracht bij huisartsen, anderzijds blijken patiënten steeds vaker een private kliniek (ZBC) te verkiezen boven een bezoek aan een ziekenhuis. Inmiddels daalt ook de beddencapaciteit van ziekenhuizen. De onderzochte ziekenhuizen hebben gezamenlijk 32.743 bedden: dit is 2,8 procent minder dan in 2013 toen de beddencapaciteit ook al daalde (- 2,5 procent). Opvallend is wel dat de gemiddelde ligduur weer is toegenomen van 5,2 naar 5,4 dagen.

Hogere reserves
Ondanks het dalende aantal patiënten nam de omzet van de ziekenhuizen met 1,6 procent toe. De bedrijfslasten (personeel, inkoop) stegen echter in 2014 met 2 procent. De netto financiële resultaten dalen dan ook van 2,4 procent in 2013 naar 2,1 procent in 2014. Het resultaat is positief beïnvloed door extra vergoedingen ter waarde van 93 miljoen euro in het kader van de transitieregeling 2012 – 2013. Ziekenhuizen houden nadrukkelijk rekening met slechtere tijden en hebben daarom de positieve resultaten veelal gebruikt om hun reserves verder op peil te brengen. Dankzij de positieve resultaten is de vermogenspositie in 2014 verbeterd van gemiddeld 21,3 procent in 2013 naar 23 procent in 2014.

Lees hier het volledige artikel.