Ziekenhuis test eNose bij hartfalen en COPD

Het Diaconessenhuis Meppel onderzoekt hoe goed een elektronische neus het onderscheid kan ruiken tussen hartfalen en de chronische longziekte COPD. De eNose (Aeonose) ontving recentelijk succesvol financiering via crowdfunding.

‘Ademanalyse is een geheel nieuwe vorm van medische diagnostiek die belangrijke voordelen biedt voor de patiënt en de gezondheidszorg als geheel’, stelt longarts Arnold Huisman, Diaconessenhuis Meppel. ‘Ademanalyse is niet-invasief, dat wil zeggen dat er geen apparatuur wordt ingebracht in het lichaam of weefsel wordt weggenomen. Hierdoor hoeft de patiënt geen onaangenaam en/of pijnlijk onderzoek te ondergaan. Daarnaast is de uitslag na een paar minuten beschikbaar.’

Hartfalen of COPD

De klachten en symptomen van hartfalen en COPD lijken sterk op elkaar en komen ook in combinatie met elkaar voor, daarom is het lastig om de juiste diagnose te stellen. De inzet van de eNose moet snel uitsluitsel geven.

Onderzoek

De eNose bevindt zich nog in de testfase. In het Diaconessenhuis is de eNose getraind om onderscheid te kunnen maken tussen patiënten met hartfalen en patiënten met de chronische longziekte COPD. Alle patiënten hebben naast de normale onderzoeksmethoden ook door de eNose geademd. Deze ademprofielen zijn geanalyseerd. Vervolgens is de eNose verteld welk adempatroon bij de patiënten met hartfalen hoorde en welke bij de patiënten met COPD. Hieruit is gebleken dat de adempatronen sterk van elkaar verschillen. Om deze uitkomsten nog verder te testen, wordt er op dit moment een vervolgonderzoek voorbereid. Bij dit onderzoek worden ongeveer 1000 ademprofielen van patiënten gemeten. Wanneer de resultaten positief zijn, kan de eNose rond 2016, voor het vaststellen van deze ziektebeelden, officieel in gebruik worden genomen.

Lees hier het volledige artikel.