Gezonde vrijwilligers laten zich al meer dan twintig jaar voor een halve dag ziek maken op de IC. In dit model voor sepsis leren onderzoekers alles over de afweer en dat verbetert de IC-zorg. Ook Wim Hof deed mee.
De vrijwilligers weten precies wat ze te wachten staat: ze starten topfit aan het experiment. Na een uur en tien minuten begint de hoofdpijn. Dan volgt een scherpe toename van klachten, zoals spierpijn, koorts en rillingen, die pieken na anderhalf uur. Daarna knappen ze langzaam op. Na een uur of vijf zijn alle symptomen verdwenen. En na acht uur gaan de vrijwilligers weer fluitend naar huis.
Deze mannen en vrouwen doen mee aan een studie in een zogenoemd gecontroleerd ziektemodel. Ze krijgen een klein beetje endotoxine ingespoten, een onderdeel van een bacterie waar het afweersysteem op reageert. De reactie in het lichaam is heel vergelijkbaar tussen de verschillende vrijwilligers en kan nauwkeurig in de gaten gehouden worden via continue monitoring en metingen in het bloed.
Hoogleraar Experimentele IC-geneeskunde Peter Pickkers en IC-onderzoeker Matthijs Kox gebruiken deze methode al twintig jaar, en deden meer dan dertig studies. Ze zochten van alles uit over de afweer: van hoe die precies werkt en te beïnvloeden is met medicijnen, tot aan de effecten van training door Iceman Wim Hof.
Lees hier het volledige artikel.