Zeven vragen over het RNA-vaccin

In januari ontvangen mogelijk de eerste Nederlanders het coronavaccin van Pfizer. Dit is een zogenaamd RNA-vaccin. Maar wat is een RNA-vaccin en wat kunnen we ervan verwachten? Diverse experts geven antwoord op zeven vragen.

Volgend jaar komen de eerste vaccins binnen. Nederland heeft via de Europese Commissie inmiddels met zes producenten afspraken gemaakt. De twee vaccins die in Nederland als eerste op de markt komen, van Pfizer/BioNTech en Moderna, werken met een techniek die RNA gebruikt. Omdat dit een relatief nieuwe techniek is, leven er veel vragen in de samenleving. NEMO Kennislink sprak met meerdere experts over een aantal prangende vragen, zoals de manier waarop deze technologie werkt, hoe veilig het is en hoe lang je beschermd bent door het vaccin.

  1. Wat is een RNA-vaccin en waarin verschilt het van een ‘klassiek’ vaccin?
    Klassieke vaccins bestaan uit dode of verzwakte virussen, of uit eiwitten van die virussen. Het RNA-vaccin tegen het coronavirus bevat geen virus, maar wel instructies (code) voor het maken van spijkereiwitten, de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus, in de vorm van RNA. Met die code maken lichaamscellen zelf corona-eiwitten. Het immuunsysteem herkent die eiwitten als deel van een indringer, en gaat vervolgens in de aanval. Zo maakt het antistoffen aan.

Lees hier het volledige artikel.