Vooruitdenken in crisistijd is nodig, vooral op het gebied van de zorg, betoogt wetenschapper Levi van Dam. ‘Medewerkers uit de horeca en toerisme kunnen met passende scholing worden klaargemaakt voor werk in de zorg in noodsituaties als deze.’
Zorgverleners staan voor een duivels dilemma: ‘Moet je je ziek melden als je tot de doelgroep van het RIVM behoort, wetend dat dit leidt tot een probleem in de personele bezetting? Normaal gesproken ontstaan er al personeelstekorten als mensen zich ziek melden. Deze maatregel zorgt voor een nog groter probleem’, aldus Michel van Erp, woordvoerder van Nu’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Uit onderzoek in hun achterban blijkt dat zorginstellingen de richtlijn van het RIVM intern aanpassen, om zo toch genoeg medewerkers op de vloer te hebben. In gebieden waar scholen en kinderdagopvang sluiten, speelt er nog een ander, direct probleem. Sommige zorgprofessionals zijn genoodzaakt om zich af te melden, omdat ze anders de opvang voor hun gezin niet geregeld krijgen. Uit de enquête van NU’91 blijkt dat meer dan de helft van de zorgverleners bereid is om extra te werken als dit nodig is vanwege de uitbraak van het virus. Echter, zij zijn hier niet altijd toe in staat vanwege de opvang.
Lees hier het volledige artikel.