Duitse onderzoekers zijn er in geslaagd om mensen met prediabetes, het voorstadium van diabetes type 2 of suikerziekte, op te delen in zes categorieën. Dat betekent een belangrijke stap in de ontwikkeling van behandelingen op maat van bepaalde risicogroepen, om er voor te zorgen dat prediabetes bij minder mensen overgaat in diabetes.
Vooraleer mensen diabetes type 2 krijgen, gaan ze door een fase die prediabetes wordt genoemd. In dat stadium zijn je bloedsuikerwaarden hoger dan normaal, maar niet zo hoog om al van diabetes te spreken. Je lichaam reageert al minder goed op het hormoon insuline, waardoor het verwerken van bloedsuiker lastiger wordt.
Ongeveer de helft van de mensen met prediabetes krijgt binnen de tien jaar daadwerkelijk diabetes. Prediabetes verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten. Om prediabetes terug te kunnen draaien, is het in het algemeen belangrijk om gezond te eten, meer te bewegen en indien nodig af te vallen en te stoppen met roken.
Cruciale kenmerken
Niet alle mensen met prediabetes lopen dezelfde gezondheidsrisico’s, maar tot nu toe was er geen duidelijk onderscheid tussen de verschillende risicogroepen. Dat maakte het erg moeilijk om bij patiënten te voorspellen hoe groot de kans was op diabetes en ernstige complicaties, zoals nierfalen. Duitse onderzoekers, van onder meer de Universiteit van Tübingen en het Duitse Centrum voor Diabetesonderzoek (DZD), hebben nu echter voor een doorbraak gezorgd.
Lees hier het volledige artikel.