Wie maar zes uur per etmaal slaapt, schaadt zijn gezondheid, meent de Amerikaanse neuroloog Matthew Walker. Hij pleit voor minstens acht uur, en terecht. ‘Als slechte nachtrust jaren aanhoudt, kunnen er ernstige lichamelijke klachten volgen’, zeggen ook experts van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Slapen
Zeven, acht, negen. Over het aantal uren slaap dat een mens nodig heeft, is al veel inkt gevloeid. Een nieuwe aanleiding is het boek Why We Sleep van expert Matthew Walker. Slaap moet een prioriteit worden, willen we een lang en gezond leven leiden, schrijft hij daarin. Wie systematisch minder dan zeven uur slaapt, brengt volgens de auteur zijn toekomst in gevaar. Walker baseert zich daarvoor op verschillende internationale onderzoeken. “Al na één nacht van vier of vijf uur slaap, dalen je natuurlijke kankerwerende cellen met 70 procent”, beweert hij.
Walker ziet niet alleen links tussen slaaptekort en darm-, prostaat- en borstkanker, maar waarschuwt ook voor verhoogde risico’s op alzheimer, diabetes en psychische stoornissen als depressie. “Een arts zou geen slaapmedicatie maar slaap moeten voorschrijven.”
Hoeveel slaap nodig?
Heeft Walker het bij het rechte eind? Is zes uur slaap werkelijk onvoldoende? Waar ligt de grens? En hoe schadelijk is het als we daaronder duiken?
Lees hier het volledige artikel.