Lijstjes zijn populair, het internet staat er vol mee. Om over het succes van de Top 2000 nog maar te zwijgen. Quest zocht uit: waarom zijn we zo gek op lijstjes?
Lijstjes scheppen orde in de chaos
Het is tegenwoordig erg makkelijk om aan informatie te komen. Dat heeft ook nadelen. Zo zeggen veel mensen te kampen met een overdosis aan informatie.
Wie een beetje geholpen wil worden tijdens een informatiezoektocht, komt al snel uit bij lijstjes. Die presenteren voorgeselecteerde informatie in hapklare brokken. Wel zo prettig. Mensen voelen nu eenmaal de behoefte om orde aan te brengen in de wereld om hen heen.
“Een lijstje is een boei in een enorme zee van informatie”, zegt psycholinguïst Rein Cozijn van de Universiteit van Tilburg. “Ze zijn niet wetenschappelijk en vaak zelfs willekeurig. Maar dat maakt niet uit.”
Lijstjes hebben de ideale vorm
Als je hersenen zelf mochten kiezen wat ze wilden lezen, kozen ze waarschijnlijk voor lijstjes. Ze vergen minder inspanning dan lange, doorlopende teksten. Dat ontdekte Cozijn toen hij de leesbaarheid van verschillende soorten internetteksten vergeleek: een doorlopende tekst, een opsomming, en een opsomming met cijfers.
“Die laatste trekt de meeste aandacht en vergroot het begrip van een tekst het sterkst.”
Lees hier het volledige artikel.