Zes miljoen voor app die stoppen met antitrombose medicijnen tijdens laatste levensfase bespreekbaar maakt

Ondanks het feit dat antitrombotische medicatie weinig of zelfs negatieve effecten heeft op het welzijn van kankerpatiënten tijdens hun laatste levensfase, wordt er maar zelden mee gestopt.

Een Europees consortium, onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), ontvangt een Horizon Europe subsidie van 6 miljoen euro voor het maken van een app die het stoppen met medicatie bespreekbaar maakt voor artsen en patiënten.

Veel patiënten met kanker krijgen medicijnen tegen trombose. Deze medicijnen remmen de stolling van het bloed waardoor het risico op trombose afneemt. Vaak worden deze medicijnen tot aan het overlijden geslikt, ondanks potentiële bijwerkingen zoals bloedingen en een verminderde kwaliteit van leven.

“Er wordt maar zelden gestopt met deze medicatie tijdens de laatste levensfase”, zegt hoogleraar Erik Klok, internist vasculaire geneeskunde. “Dat komt door het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, maar ook omdat er te weinig over de dood en overlijden gesproken wordt door de behandelend arts en de patiënt.”

Lees hier het volledige artikel.