Met behulp van eenvoudig verkrijgbare zelftesten wordt het steeds makkelijker om jezelf op verschillende aandoeningen te testen. Dit kan zonder tussenkomst van een huisarts of medisch specialist. Maar hoe betrouwbaar zijn de uitslagen van deze zelftesten, ook wel thuistesten genoemd, eigenlijk? De Consumentenbond onderzocht dit voor cholesterol, blaasontsteking en zwangerschap zelftesten, in samenwerking met de NVKC, de beroepsvereniging van laboratoriumspecialisten klinische chemie. Samen concluderen zij dat de kwaliteit van verkrijgbare zelftesten zeer wisselend is.
Het is voor het eerst dat medische zelftesten op deze schaal door experts werden onderzocht. De resultaten zijn wisselend; het volledige onderzoek laat zien dat de kwaliteit van de testen kan uiteenlopen van zeer goed tot heel matig. Laboratoriumspecialisten D. Telting en L. Boesten zijn blij met de aandacht voor zelftesten. “Het is ontzettend belangrijk dat de consument op de hoogte is van de wisselende kwaliteit van zelftesten. Slecht werkende zelftesten kunnen immers zorgen voor schijn(on)zekerheid. Je denkt misschien niet ziek te zijn, maar bent het dan wel, of juist andersom.”
Met name de onderzochte cholesteroltesten springen eruit qua gebruiksonvriendelijkheid en twijfelachtige uitslagen. Naast de cholesteroltest zijn ook zelftesten voor blaasontsteking en zwangerschap onderzocht. De onderzoeken werden deels gedaan door proefpersonen die de test bij zichzelf uitvoerden en door vergelijking van bijsluiters met een officiële checklist. Daarnaast is de betrouwbaarheid van de resultaten van de zelftesten gecontroleerd volgens beproefde methodes van de klinisch chemische laboratoria van het Erasmus MC (Rotterdam), het IJsselland Ziekenhuis (Capelle a/d IJssel) en St. Anna Ziekenhuis (Geldrop)
Bron: Medisch laboratoriumspecialisten in bloedonderzoek