Zelflerend model om risico op coronaire hartziekte te voorspellen

Miljoenensubsidie voor op maat gemaakte aanpak op basis van big data.
Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht ontvangen bijna twee miljoen euro subsidie van NWO voor de ontwikkeling van een zelflerende eHealth-toepassing ter preventie van coronaire hartziekten.

De digitale toepassing maakt daarbij onder meer gebruik van grote hoeveelheden data van onder meer ziekenhuizen, huisartsen en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op basis van die gegevens kan een persoonlijk risicoprofiel worden opgesteld en gezocht worden naar aanknopingspunten voor interventie.

Zogeheten coronaire hartziekten worden veroorzaakt doordat de bloedtoevoer naar het hart wordt beperkt. In de meeste gevallen ligt een vernauwing van de kransslagader hier aan ten grondslag. Roken, voeding, beweging en andere leefstijlfactoren spelen hierin een belangrijke rol. Dat betekent dus ook dat het risico op coronaire hartziekte verkleind kan worden door een gezonder leefpatroon te stimuleren. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De Maastrichtse onderzoekers willen daarom toe naar een persoonlijk en op maat gemaakt model. De basis ligt echter bij de ‘big data’.

Lees hier het volledige artikel.