Er is ontzettend veel te doen geweest over het feit dat we te veel achter beeldschermen zitten en daardoor bijziend worden. Wat is erg aan een min-bril? Je hebt superleuke monturen en je wordt tegenwoordig ook niet meer met een bril gepest. Dus waar maken die oogartsen zich nu zo druk over?
Of je bijziend bent, is deels erfelijk bepaald. Ouders die bijziend zijn, krijgen vaker kinderen die ook een min-bril nodig hebben. Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt echter dat het ontstaan van bijziendheid (myopie) ook afhangt van je levensstijl. Kinderen die dol zijn op lezen, ontwikkelen bijvoorbeeld vaker bijziendheid.
Steeds meer beeldschermen
Het gaat het niet om lezen an sich, maar om allerlei bezigheden waarbij onze ogen zich lange tijd dichtbij moeten focussen. Omdat we allemaal steeds meer achter beeldschermen zitten en die schermen ook vaak kleiner worden (smartphones), doen we een groter beroep op dat dichtbij zien. Om dat goed te kunnen doen, moeten onze oogspieren zich inspannen. Dit heet accommoderen. Als met name kinderen lang dichtbij kijken (bijvoorbeeld bij intensief lezen, gamen en op een mobiel of tablet kijken) groeit de oogbal uiteindelijk langer. Op die manier hoeft die minder te accommoderen. Je oog past zich dus aan, aan onze kijkeisen. Maar als je ogen een specialist worden in dichtbij zien, dan gaat dat vaak ten koste van het veraf zien. En daarvoor heb je dan een bril nodig.
Lees hier het volledige artikel.