Waarom werkt dezelfde immuuntherapie bij dezelfde patiënt het ene moment niet of kort? En het andere moment goed en voor altijd? En hoe kunnen we meer tumorsoorten behandelen met immuuntherapie? Dat zijn vragen waar Karijn Suijkerbuijk zich als hoogleraar immunotherapie van solide tumoren op richt. Haar oproep: stel niet de kanker, maar het immuunsysteem centraal.
Vrijdag 19 april hield Karijn haar oratie als hoogleraar. Ze nam haar publiek mee naar de wondere wereld van de immuuntherapie. “Ik ben gefascineerd geraakt door deze wereld, waarin we patiënten die in de ‘oude wereld’ een slechte prognose hadden, kunnen genezen van uitgezaaide kanker,” vertelt Karijn. “Maar het is ook een wereld waarin we vanuit een ander perspectief moeten leren kijken: niet dat van de kanker, maar dat van het immuunsysteem.”
Leger aan afweercellen
Bij immuuntherapie wordt kanker bestreden door ons immuunsysteem te versterken. Dagelijks zijn miljoenen cellen in ons lichaam aan het delen. Daarbij worden wel eens foutjes gemaakt, toevallig of vanwege externe factoren, zoals UV-straling of roken. Daardoor kunnen cellen ongeremd gaan delen en kan kanker ontstaan. Ons leger aan afweercellen is gelukkig slim en sterk genoeg om veel van die wild delende cellen op te ruimen. Maar kankercellen zijn ook behendig want ze kunnen deze immuuncellen blokkeren.
Lees hier het volledige artikel.