Wmo aangenomen, pgb wettelijk verankerd

Het is een absoluut pluspunt dat het pgb in de Wmo stevig is verankerd. Het pgb blijft daardoor, naast zorg in natura, een volwaardige manier waarop iemand zorg kan krijgen. Op dit fundament wordt nu verder gebouwd aan een goede uitvoering. Daarbij doemen een aantal knelpunten op waar de komende tijd nog hard aan gewerkt moet worden.

Op 7 juli en 8 juli 2014 heeft de Eerste Kamer gedebatteerd over de Wmo 2015. Vrijwel alle partijen stemmen in met de uitgangspunten van de Wmo 2015: zorg moet dichterbij huis worden georganiseerd en mensen moeten ondersteuning zoveel mogelijk zelf of met behulp van hun familie of sociaal netwerk kunnen regelen. Enkele kritiekpunten, die kamerbreed worden genoemd, zijn voor een aantal partijen in de Eerste Kamer reden om tegen de Wmo 2015 te stemmen.

Stemming

Voor de wet stemden: VVD, PvdA, D66, ChristenUnie
Tegen de Wet stemden; CDA, GroenLinks, SP, 50plus, OSF, PVV, PvdD
Voor de wet hebben gestemd: 37 leden
Tegen de wet hebben gestemd 36 leden

Belangrijkste kritiekpunten

Er zijn vijf punten van zorg, die Per Saldo met de Eerste Kamer deelt:

  1. De korte termijn waarop gemeenten beleid en uitvoering moeten organiseren. Het tempo is te hoog waardoor de voorbereiding niet zorgvuldig is er ongelukken kunnen gebeuren. Het is de vraag of de overgangsregeling voldoende is om dit op te vangen.
  2. Het feit dat de hervorming gepaard gaat met een forse bezuinigingsopgave. Het risico bestaat dat gemeenten onder financiële druk beslissingen nemen, die de zorg voor mensen niet ten goede komt.
  3. De rechtspositie van de burger die ondersteuning nodig heeft: kan een burger die een maatwerkvoorziening nodig heeft dit juridisch afdwingen?
  4. Het risico dat mensen tussen wal en schip kunnen vallen omdat het niet duidelijk is onder welke wet zijn gaan vallen (Zvw, Wlz of Wmo) of die met de hulpvraag onder verschillende wetten vallen.
  5. Zorgen over de privacy van gegevens van de mensen die ondersteuning vanuit de Wmo 2015 nodig hebben.

Lees hier het volledige artikel.