Wisselend vetrijk dieet geeft muis meer slagaderverkalking dan uitsluitend vetrijk dieet

Naar de effecten van wisselend vetrijk eten is weinig onderzoek gedaan. Niels Riksen van het Radboudumc heeft met Franse collega’s bij muizen de effecten van zo’n dieet onderzocht. Het dieet bleek tot meer slagaderverkalking te leiden dan een continu vetrijk dieet.

Bij mensen met een chronisch te hoog cholesterolgehalte glijdt het immuunsysteem langzaam in een soort ‘ontstekingsachtige’ toestand. Deze toestand stimuleert de vorming en groei van plaques in de bloedvaten, een proces dat atherosclerose (slagaderverkalking) wordt genoemd. Atherosclerose veroorzaakt hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of herseninfarct. Naar hoe dat proces precies in elkaar zit is al erg veel onderzoek gedaan.

Nog nauwelijks naar gekeken
Niels Riksen, hoogleraar Vasculaire Geneeskunde aan het Radboudumc, vroeg zich af wat het effect zou zijn van een afwisselend vetrijk en normaal dieet. “Daar is eigenlijk nog nauwelijks naar gekeken”, zegt hij, “terwijl toch veel mensen met enige regelmaat hun eetpatroon veranderen, bijvoorbeeld omdat ze afwisselend een dieet volgen. Dit kan leiden tot schommelingen in de vetten en cholesterol in het bloed. Ook tijdelijk stoppen met cholesterolverlagende medicijnen kan zo’n schommeling geven in het cholesterolgehalte in het bloed.”

Lees hier het volledige artikel.