Wie in een ziekenhuis op een operatie wacht, zou eigenlijk topfit moeten zijn. Het klinkt bijna onzinnig, want het lijkt haaks op elkaar te staan. Maar vaker het bed uit en meer bewegen helpt enorm om een ziekenhuisopname beter te doorstaan, zegt Ronald Bello. Als fysiotherapeut bedacht hij de Walk the Mile. Nu laat hij patiënten rondjes lopen over de afdeling chirurgie.
Tonio Fakkers (72) ligt al weken op de chirurgisch afdeling van het Ikazia Ziekenhuis. Het was kiele kiele, vertelt hij, na een abces en een noodzakelijke galoperatie. ,,Ik was echt slecht. Inmiddels gaat het beter.” Ook de komende weken ligt hij nog op bed. ,,Oude mannen die in bed blijven liggen – dan is het zo einde verhaal”, zegt Ronald Bello met een knipoog tegen hem.
De fysiotherapeut van Ikazia (‘al 32 jaar’) zit aan de rand van het bed van meneer en laat zijn patiënt een foto van een medaille zien. ,,Die krijgt u als u de Walk the Mile doet.” Tonio Fakkers gniffelt. Even later is hij zijn bed uit om met zijn looprek over de afdeling te wandelen. ,,Hoeveel heb ik gelopen?”, vraagt hij na een eerste rondje. ,,Pfff, moet ik nog 1500 meter”, reageert de patiënt, als hij verneemt er 60 meter op te hebben zitten.
Dat ziekenhuisbed uit
Dat ziekenhuisbed uit; dat is wat Ronald Bello als doel heeft gesteld. Patiënten liggen 60 tot 90 procent van hun tijd plat en dat is eigenlijk nergens voor nodig. ,,Eet aan tafel en niet in je bed, loop naar het toilet, loop naar de douche. Dat soort dingen zijn zo belangrijk. Je moet dat bed uit.”
Lees hier het volledige artikel.