Multiple sclerose is de meest voorkomende chronische neurologische aandoening van het centraal zenuwstelsel bij jonge volwassenen in Europa. In België lijden naar schatting minstens 10.000 Belgen aan multiple sclerose (MS). Elk jaar opnieuw wordt bij ongeveer 450 personen deze diagnose gesteld.
MS is een auto-immuunziekte waarbij ons immuunsysteem cellen en stoffen uit het eigen lichaam als vreemde cellen en stoffen ziet en gaat aanvallen. In het geval van MS wordt de myelineschede aanvallen. Dit is een soort van isolatiemateriaal rond onze zenuwbanen. Er ontstaan dan ontstekingen in deze myelineschede waardoor de zenuwbanen de impulsen niet goed meer kunnen overbrengen en de communicatie in het lichaam verstoord raakt. Hierbij ontstaan er op verschillende plaatsen (multiple) ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg en dit laat littekens (sclerose) achter. Er zijn ook meer en meer aanwijzingen voor een betrokkenheid van de zenuwuitlopers zelf in het ziekteproces.
Wie kan MS krijgen?
• De ziekte komt vooral voor bij jongvolwassenen. De piekleeftijd waarop de eerste symptomen zich voordoen is 30 jaar. De meeste mensen die multiple sclerose krijgen zijn tussen de 25 en 45 jaar oud. Maar het kan ook op jongere of oudere leeftijd ontstaan. De jongste patiënten zijn 13 tot 14 jaar oud. Voor de puberteit komt de ziekte slechts zelden voor.
• Vrouwen hebben een hoger risico dan mannen om MS te krijgen: van elke vijf mensen met MS zijn er drie vrouwen.
• MS komt meer voor bij mensen uit noordelijke landen met een gematigd klimaat dan bij mensen uit warme zuidelijke landen. Bij blanken van Noord-Europese oorsprong is het risico het hoogst, bij de zwarte bevolking is het risico vrij laag en bij Aziaten is het bijzonder laag.
Lees hier het volledige artikel.