De Wereldgezondheidsorganisatie wil dat bewerkt vlees op de lijst komt met kanker veroorzakende producten en stoffen. Asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum staan ook op die lijst.
Dat schrijft Daily Mail na het inzien van documenten van diezelfde organisatie. De aanbevelingen komen van het Internationaal agentschap voor onderzoek naar kanker, een tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Dit zou betekenen dat het eten van bacon, burgers en worsten net zo’n groot risico op kanker met zich meebrengt als het roken van sigaretten. Ook rood vlees zou in de ‘encyclopedie van kankerverwekkende stoffen’ komen. Dit zou wel een categorie lager geplaatst worden en dus als iets minder kankerverwekkend worden aangemerkt.
De nieuwe veranderingen kunnen de voedselsector flink op z’n kop zetten. Ook kunnen eetrichtlijnen, verpakkingen en diëten aangepast moeten worden.
Darmkanker
Vooral de link tussen vlees en darmkanker is sterk, met schattingen dat de helft van de gevallen kunnen worden voorkomen door een gezondere levenswijze.
Een mogelijke verklaring voor het risico op darmkanker is het zogeheten heemijzer. Deze stof geeft rood vlees zijn rode kleur, maar kan ook de darmwand beschadigen.
Lees hier het volledige artikel.