Langdurig gebruik van zoetstoffen levert volgens de World Health Organization (WHO) geen gezondheidsvoordelen op, maar juist wel extra gezondheidsrisico’s, zoals een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en overlijden. Daarom raadt de WHO in een nieuwe richtlijn het gebruik van zoetstoffen af. Voor gewichtsbeheersing en het voorkomen van welvaartsziekten zijn gezonde eetgewoonten en een betere kwaliteit van voeding nodig.
Geen voordelen, wel risico’s
De WHO-richtlijn over zoetstoffen maakt deel uit van een reeks bestaande en toekomstige richtlijnen over gezonde voeding. In de richtlijn gaat het om intensieve zoetstoffen, oftewel zoetstoffen die vele malen zoeter zijn dan suiker, maar weinig tot geen calorieën leveren. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam. De nieuwe aanbeveling over deze zoetstoffen is gebaseerd op een brede overzichtsstudie. Daaruit blijkt dat het gebruik van zoetstoffen geen langetermijnvoordeel oplevert bij het verminderen van lichaamsvet bij volwassenen of kinderen.
De resultaten suggereren ook dat er bij langdurig gebruik van zoetstoffen juist gezondheidsrisico’s kunnen optreden, zoals een verhoogde kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en overlijden. Het WHO-advies geldt voor zowel kinderen als volwassenen, maar niet voor mensen met al bestaande diabetes. Zij zijn uitgesloten omdat geen van de studies is uitgevoerd onder mensen met diabetes.
Lees hier het volledige artikel.