Wetten voor ratificatie VN-verdrag in de maak: wat vindt u daarvan?

Staatssecretaris van Rijn werkt aan twee wetten die nodig zijn voor ratificatie van het VN-verdrag (goedkeuringswet en invoeringswet). Van Rijn heeft zijn conceptwetsvoorstellen op internet gepubliceerd. Burgers en maatschappelijke organisaties kunnen tot en met 16 augustus een reactie geven op de wetsvoorstellen. Ook u kunt reageren.

De wetsvoorstellen zijn belangrijk. Ze leggen een basis voor een toegankelijke samenleving waaraan mensen met een beperking volwaardig kunnen deelnemen. Ratificatie van het VN-Verdrag – vermoedelijk in 2015 – levert een belangrijke bijdrage aan realisering van de inclusieve samenleving.

Twee vragen

De openbare internetconsultatie van Van Rijn bestaat in principe uit twee vragen. De eerste vraag gaat over bewustwording in de maatschappij. De tweede vraag gaat over de geleidelijke uitvoering. Om financiële redenen gaat de overheid het verdrag geleidelijk uitvoeren. Het kabinet vraagt de samenleving: wat heeft prioriteit? Naast antwoord op deze twee vragen, is het ook mogelijke andere punten bij Van Rijn onder de aandacht te brengen.

Onze reactie

De CG-Raad (Per Saldo is hiervan lidorganisatie) bereidt momenteel, samen met haar leden en Platform VG, een reactie voor. In ieder geval zal aandacht gevraagd worden voor:

Van Rijn heeft in een eerdere brief (27 juni) laten weten dat ratificatie van het VN-verdrag “een zeer belangrijke bijdrage levert aan de doelstellingen van de vernieuwing van de langdurige zorg”. Hier zal de CG-Raad Van Rijn hier nogmaals nadrukkelijk op wijzen.

Ook zal de CG-Raad nogmaals benadrukken dat nieuwe wetgeving nu al – dus vooruitlopend op ratificatie in 2015 – getoetst moet worden aan het VN-verdrag. Denk met name aan de nieuwe Wmo, de Participatiewet en nieuwe wetgeving rond cliëntenrecht.

De CG-Raad vraagt de regering zo spoedig mogelijk sturing te geven aan hoe de departementen hun plannen van aanpak gaan opstellen om een inclusieve samenleving dichterbij te brengen (inclusief gezamenlijke verantwoording naar het parlement).

Zelf reageren? Dat kan!

Wilt u zelf een reactie geven op de internetconsultatie, ga dan naar www.internetconsultatie.nl/vnverdraghandicap/reageren.

Bron: Per Saldo