Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een nieuw mechanisme ontdekt waarmee een belangrijke vorm van DNA-schade wordt hersteld. Het gaat om schade die als een eiwitpuist op het DNA zit en waarschijnlijk een rol speelt bij veroudering. ‘Hier was nog niet veel onderzoek naar gedaan.’
Het DNA schadevrij houden is een van de belangrijkste taken van een cel. DNA bevat immers cruciale informatie om een cel goed te laten functioneren. Wetenschappers onder leiding van prof. dr. ir. Jurgen Marteijn hebben een nieuwe manier ontdekt waarop DNA-schade hersteld wordt.
Het gaat om een vorm van schade waar nog niet veel onderzoek naar is gedaan. Bij deze schade komt een eiwit vast te zitten op het DNA. Dat worden DNA-eiwit-crosslinks genoemd. ‘Eiwitten binden wel vaker aan DNA, maar zo’n eiwit hoort daar niet permanent vast te zitten: je moet het zien als een grote puist op het DNA die er niet vanaf kan’, legt Marteijn uit. Zo’n eiwitpuist vormt een fysieke blokkade voor verschillende processen in de cel die op het DNA plaatsvinden. Zo is al bekend dat eiwitpuisten een probleem vormen als de cel wil delen en daarvoor het DNA moet verdubbelen. Dit proces wordt verstoord, wat kan leiden tot mutaties en kanker.
Lees hier het volledige artikel.