Wetenschappers van het Erasmus MC zijn erin geslaagd om muizenembryo’s te maken, zonder dat daar eicellen, zaadcellen en een baarmoeder aan te pas kwamen. Ze gebruiken stamcellen. De kunstmatige embryo’s maken proefdiervrij onderzoek naar het prille begin van het leven mogelijk.
De wetenschappers maakten zogeheten modelembryo’s die qua uiterlijk en ontwikkeling vrijwel overeenkomen met een echt muizenembryo van 5 tot 7,5 dagen na de bevruchting. Dat is de fase net na innesteling in de wand van de baarmoeder waarin de placenta, de dooierzak en de eerste weefsels van het embryo zich beginnen te ontwikkelen.
Voor de ‘muizenembryo’s’ gebruikten de onderzoekers drie soorten stamcellen. De eerste soort vormt het embryo, de tweede de dooierzak en de derde de placenta. Grof gezegd voegen de onderzoekers de stamcellen samen in een kweekbakje, in specifieke verhoudingen en onder gecontroleerde omstandigheden. Dan doen de cellen zelf hun werk, terwijl de onderzoekers strak in de gaten houden hoe de ontwikkeling verloopt.
Lees hier het volledige artikel.