Wetenschappers van het Erasmus MC lukt het als enigen ter wereld om cellen van bijna alle patiënten met de zeer dodelijke hersentumor glioblastoom buiten het hoofd in leven te houden. Dit biedt de kans om te testen of bestaande medicijnen wel of niet werken.
Cellen van het agressieve hersentumortype glioblastoom staan er niet om bekend dat ze allemaal even makkelijk te kweken zijn. Wetenschappers van het Hersentumorcentrum van het Erasmus MC zijn daarom extra trots dat het hen na jarenlang doorzetten en schaven aan hun techniek en protocollen in 95 procent van de gevallen nu wél lukt.
Ook van de meest beruchte subgroep, glioblastomen met een IDH-mutatie, lukt het nu om cellen in het laboratorium in leven te houden. Glioblastoom is een agressieve hersentumor die ontstaat uit steuncellen in het brein.
Dr. Martine Lamfers leidt het laboratorium en legt uit hoe het werkt. ‘Van iedere hersentumorpatiënt die wordt geopereerd in het Erasmus MC en die daar toestemming voor geeft, wordt een stukje van het tumorweefsel gelijk na de operatie naar ons laboratorium gebracht. We slaan het weefsel op voor onderzoek naar de genetische achtergrond en structuur van de tumor, maar houden het nu ook in leven.’
Lees hier het volledige artikel.